Pyhäjoen Mäkikankaalla tuulivoimasta katkesi lapa

Pyhäjoen Mäkikankaalla maaliskuussa 2015 käyttöönotetusta tuulivoimalasta on katkennut lapa. Tuulivoimalan lapa on noin 50 - 75 metriä pitkä ja painaa 15 - 40 tonnia.

Kuvat: Mäkikangas

Aiheesta uutisoivat useat mediat esimerkkinä Kaleva sekä Keskipohjanmaa 24.4.2015.

Päivitys 26.9.2015: Mäkikankaan tuulivoima-alue on seissyt onnettomuuden sattumisesta lähtien nyt noin viisi kuukautta (Raahelainen 26.9.2015). Jutussa kerrotaan, että syynä onnettomuuten on lapojen valmistusvika. Koska lavat on valmistettu samalla tehtaalla samoihin aikoihin, ei tiedetä koskeeko ongelma kaikkia muitakin yhtätoista (11) Mäkikankaan tuulivoimalaa. Toimittaja myös pohtii "Mäkikankaan tuulivoimapuisto osoittaa, kuinka haavoittuvainen tuulivoimapuisto on vikojen ilmetessä -- yhden rikkoutuminen vaikuttaa kaikkiin. Entäpä kun myllyjä on 40? Tai 70? Jos ne kaikki seisovat, mistä sähköä silloin saadaan? Kuinka turvallista voimaloiden ympäristössä on liikkua? Vaatimus 2 kilometrin etäisyydestä vaikuttaa entistä järkevämmältä. -- Tuulivoimalassa on monta valmistusvaihetta, joissa virhe saattaa olla tehty. Asian tutkiminen näyttää kestävän viikkoja ja kuukausiakin."

Päivitys: Moni luulee, että Nordexin tuulivoimalat on valmistettu Saksassa. Kuitenkin 29.9.2015 Suomenmaa uutisoi, että Mäkikankaalla katkenneiden tuulivoimaloiden lavat onkin valmistanut turkkilainen alihankkija.

Helsingin Sanomat kirjoitti aiheesta (1.10.2015) otsikolla "Ensin laparikko, nyt valmistusvika: Pyhäjoelta löytyi lisää viallisia tuulivoimaloita."

Saman Nordex-tuulivoimavalmistajan turbiinille tapahtui aiemmin keväällä paha onnettomuus Pohjois-Irlannissa, jolloin koko tuulivoimala tuhoutui. Aiheesta raportoi esimerkiksi BBC jonka jälkeen turbiineja on suljettu koska syy ei ole tiedossa.Tuulivoimaloiden huoltoon ja rakenteellisiin vaurioihin on perehtynyt esimerkiksi Juhani Stenvall diplomityössään tuulivoimaloiden lapojen huollot ja tarkastukset.

Suomessa on vielä pieni määrä tuulivoimaloita, joten vastaavat onnettomuuksia ei vielä ole tapahtunut kovin montaa. Viime vuonna tuulivoimala villiintyi Porin Reposaaressa. Porissa roottori vahingoittu ja voimala purettiin.

Kuva: Pori / Reposaari - vahingoittunut voimala

Villiintynyt tuulivoimala on yksi vakavimmista tilanteista. Mikäli tuuli yltyy kovaksi eikä vauhti pysähdy, on vaarana, että roottori lopulta osuu voimalan torniin. Tällaisia onnettomuuksia on sattunut useissa maissa ja Tanskassa sellainen on myös saatu videolle.

Uusissa voimaloissa on ollut ongelmia muuallakin Suomessa. Raahessa noin vuoden käytössä ollut voimala joutui hiljattain isompaan remonttiin:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti