tiistai 29. marraskuuta 2016

Sekaannuksia tuulivoiman huutokaupasta

Suomessa on ministeritasoa myöten sekaannusta poistaako huutokauppaamalla määritetty tuulivoiman tukitaso riskin tukijärjestelmän kustannusten kasvulta. Hallitus valmistelee paraikaa uutta tuulivoiman tukijärjestelmää (Valmistelu, Kustannus 840 miljoonaa, Sähkön hinta).

Tuulivoimalla tuotetun sähkön kustannuksen määrää tuotantokustannus. Tämä tuotantokustannus liittyy eniten tuulivoimatekniikan kehitykseen ja pääoman korkotasoihin. Tuotantokustannus ei liity sähkön markkinahintaan juuri millään tavalla.

Parhaalla tavalla huutokaupalla toteutettunakin tuulivoiman kustannus veronmaksajalle on karkeasti tuotantokustannus miinus sähköstä markkinoilta saatu hinta. Jos sähkön markkinahinta on matala, on vaadittava tukitaso aina korkea.

Veronmaksajille koituvien kustannusten kannalta ei ole kovin suurta merkitystä onko kyseessä ns kiinteä (markkinahinnan päälle) tai liukuva preemio (kuten nykyinen syöttötariffi). Jos sähkön markkinahinta on matala, tukitaso nousee kaikilla tavoilla kilpailutettunakin korkeaksi.

Työ- ja elinkeinoministeriö on määritellyt sähkön markkinahinnan tulevaisuudessa aivan epärealistisen korkeaksi (TVKY). Tämä on tehty siitä syystä, että tukijärjestelmän kustannus veronmaksajille saadaan tällaisella tempulla näyttämään halvemmalta kuin se todellisuudessa tulee olemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti