sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Joulun sähkönkulutus nousee ja tuulivoiman tuotanto romahtaa

Anteliaan tuulivoiman yritystukijärjestelmän myötä tuulivoimalla tuotetun sähkön määrä on ollut Suomessa kasvussa. Nyt joulun aikaan tuulivoimalla Suomessa tuotetun sähkön tuotannossa on lyöty aiempia ennätyksiä. Valitettavasti kulutushuipun kohdalla joulun alla tuulivoiman tuotanto romahtaa 27.12.2015 samalla kun sähkön kysyntä nousee (punainen kuvaaja):

Kuva: Suomen sähkönkulutuksen ennuste ja tuulivoimalla tuotettu
sähkö 24.12. - 28.12.2015 (Fingrid Tuulivoima, Fingrid tuotantoennuste)

Sähkölle ei yhteispohjoismaisessa järjestelmässä ole viime päivinä ollut riittävästi tarvetta. Kun Suomessa on tuotettu tuulivoimasähköä, siitä on maksettu tuottajalle 75 €/MWh pörssisähkön (8,9 €/MWh) päälle. Tuulivoimayritys saa sähköstään noin kymmenen kertaa enemmän kuin muut sähköntuottajat. Olisi paljon halvempaa tuoda tuulisähkö muualta:

Kuva: Sähkön hinta pohjoismaisessa
sähköpörssissä 22.12. - 27.12.2015 (Nordpool)

Saksa, Tanska ja Ruotsi ovat tukeneet raskaasti tuulivoimalla tuotettua sähköä. Suomeen tuulisähköä on helpoiten saatavilla siirtolinjan avulla Ruotsista. Tällöin tuulituet on maksettu rajan toisella puolella.

Tämän uutisen lyhyt linkki: http://bit.ly/1OtjPvK

7 kommenttia:

 1. Olisi myös mahdollista ottaa käyttöön paljon entistä tehokkaampia, huokempia sekä huoltovapaita tuulivoimaloita ! Eikö vaan.

  VastaaPoista
 2. Suomeen syöttötariffituella rakennetut tuulivoimalat ovat jo kaikkein uusimpia, suurimpia ja tehokkaimpia malleja. Ja ympäristöhaitat sen mukaisia. Mistäs sellaisia huoltovapaita tuulivoimaloita saa? Ne olisivat varmasti kiinnostavia, kun ei synny huolto- eikä korjauskuluja.

  VastaaPoista
 3. Suomeen syöttötariffituella rakennetut tuulivoimalat ovat jo kaikkein uusimpia, suurimpia ja tehokkaimpia malleja. Ja ympäristöhaitat sen mukaisia. Mistäs sellaisia huoltovapaita tuulivoimaloita saa? Ne olisivat varmasti kiinnostavia, kun ei synny huolto- eikä korjauskuluja.

  VastaaPoista
 4. Ja jo ovat tuulivoimavihaajat vauhdissa. Ainut haitta voimaloista tuntuu olevan että luulosairaat oireilevat pahasti; ja haitat näkyvät palstoilla minne saa vapaasti omia angstejaan purkaa.

  VastaaPoista
 5. Termejä "tuulivoimavihaaja" ja "luulosairas" käyttänee vain tuulivoimasijoittaja. Tuulivoimaloiden haitat ovat tosiasioita. Ajankohtainen kakkonen teki ohjelman perheestä joka joutui lähtemään kotoa tuulivoimaloiden aiheuttamien terveyshaittojen vuoksi. https://www.youtube.com/watch?v=6VHDu0k78nk

  VastaaPoista
 6. Ongelmana vain on että kunnat tai ylipäätään viranomaiset puuttuvat todella hitaasti jos lainkaan tuulivoimaloiden haittoihin. Esimerkiksi Jäneskankaan tuulivoima-alueen asukkaat eivät olleet vastustaneet tuulivoimaloita ollenkaan, mutta nyt joutuivat muuttamaan pois kodistaan jossa asuivat ongelmitta 8 vuotta ennen tuulivoimaloiden tuloa. http://www.satakunnankansa.fi/cs/Satellite?c=AMArticle_C&childpagename=SKA_newssite%2FAMLayout&cid=1195003410705&p=1194596255446&packedargs=packedargs%3DAMArticleCommentThreadDetails%25253AcurrentPage%253D2&pagename=SKAWrapper

  Tutustu facebook-sivuun "Tuulivoimalan takia evakkoon joutunut perhe"

  https://fi-fi.facebook.com/permalink.php?story_fbid=135337990132425&id=135318203467737

  VastaaPoista
 7. Arvoisa herra "Unknown": tällä palstalla voi kommentoida asiallisesti viittaamalla esimerkiksi ulkoisiin linkkeihin. Vihapuhetta nimimerkin takaa ei jatkossa sallita.

  VastaaPoista