Myytinmurtajat: Ainako tuulee jossain

Väite: Tuulivoima ei tarvitse säätövoimaa - aina tuulee jossain!

Tässä taustalla on jonkinlainen ajatus siitä, että tuuliolosuhteet ympäri Suomen tasoittuisivat ja aina tuulisi jossain. Ajatus on, että yleisesti tuulivoima tuottaisi melko tasaisesti sähköä Suomen verkkoon. Asia on helppo tarkastaa Suomen osalta kantaverkkoyhtiö Fingridin lähes reaaliaikaisesta tilastosta, jossa on mukana tuulivoima erillään.

Valitettavasti väite tämä on täyttä fiktiota. Tuulivoiman kapasiteetti hyppelee ylös nollan ja täyden tehon välillä:


Tuulivoimakapasiteettia on Suomessa tällä hetkellä noin 500 MW. Tarkemmat tiedot asennetuista saa voimaloista saa Energiaviraston sivuilta.

Karkeasti voi sanoa, että sama hyppely ei tasoitu edes koko Euroopan tasolla. Tässä esimerkki Wärtsilän datasta, jossa summattuna Euroopan maat. Tuulivoiman sähköntuotto hyppelee ylös alas valtavalla vaihteluvälillä eli koko Eurooppa on melko yhtenäinen tuulialue. Tehohyppely on tällä tarkastelujaksolla jopa 14 000 MW yhden päivän aikana. Tällainen hyppy vastaisi noin kahtakymmentä (20) Suomessa nyt toiminnassa olevaa ydinreaktoria.


Eli faktaa on: tuuliolosuhteet eivät tasoitu, koska muuten käyrät olisivat tasaisia.

Muita kirjoituksia ja tilastoilla todistettuja esimerkkejä aiheesta:


2 kommenttia:

  1. Päätely on nurinkurista. Voimalat sijoittuvat rannikoille ja mitatut tuotannot eivät mittaa suoraan tuulta. Tuuli etenee metrejä sekunnissa kun matapaineet täyttyvät eli jostakin tuulee jonnekin. Euraapan kokoinen tuulialue on puppua.

    VastaaPoista
  2. Kirjoituksessa on hyviä tilastoja ja linkkejä aiheesta eri kokoisilta alueilta. Mikäli on tarjota tuulivoiman tuotantotilastoja väitteiden tueksi niin kuulemme niistä mieluusti.

    Yleistä huulenheittoa ilman viitteitä emme pidä uskottavana.

    VastaaPoista