keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Merituulivoima-alue kattaa Ylöjärven ihmisten energiatarpeen

Hollannissa on rakennettu 150 tuulivoimalan merituulivoima-alue (Tekniikka ja talous), (Energiataloushttp://www.energiatalous.fi/?p=1676). Totuttuun tapaan Hollannin jutussa liioitellaan tuulivoimala-alueen tuottaman energian määrää noin kertoimella 50 yläkanttiin väittämällä, että tuulivoima-alue "täyttää 1,5 miljoonan ihmisen energiatarpeen."

Suomessa energiakulutus on noin 370 TWh vuodessa eli energiatarpeemme on noin 67 000 kWh ihmistä kohden vuodessa (Laskutoimitus). Vastaava tuulivoima-alue kattaisi noin 0,032 miljoonan ihmisen energiatarpeen (Laskutoimitus). Lehdistölle tiedot antaneille lobbareille on siis sattunut tekstissä virhe kertoimella 50.

Rehellisesti voisi sanoa, että Suomessa tällainen voimala-alue täyttäisi 0,5% Suomen energiatarpeesta. Väkiluvussa tämä vastaisi Ylöjärven asukkaiden energiatarvetta.

Jos haluttaisiin kattaa Helsingin ihmisten energiantarve, tarvittaisiin noin kaksikymmentä (20) vastaavaa tuulivoimala-aluetta (Laskutoimitus).

Hyvänä puolena lehtijutussa mainitaan, että voimala-alue on rakennettu 85 000 metrin eli 85 kilometrin päähän rannikosta (Tekniikka ja talous). Suomessa merituulivoimaa rakennetaan alle 850 metrin päähän rannikosta.


Hankkeen hinnaksi mainitaan lehtijutussa 2,8 miljardia euroa eli huimat 4,7 miljoonaa euroa jokaista megawattia kohden. Hankkeen hinta vaikuttaa yli kolminkertaiselta vastaavaan maatuulivoimahankkeeseen verrattuna. On luonnollista, että syntyy motivaatio liioitella energiantuottoa näin huonossa sijoituksessa.

Toisaalta ehkä Hollannissa ollaan valmiita maksamaan hyvä hinta siitä, että maisema säilyy ja voimalat sijoitetaan tarpeeksi kauaksi asutuksesta ja rannikosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti