Julkaisussa on paljon hyviä neuvoja kuten miten voimalat näkyvät kymmenien kilometrien päähän (Kuva 1) ja kuinka kuvakulmalla tai objektiivilla voi helposti harhauttaa päättäjää piilottamalla voimalat (Kuva 2, Kuva 3).
Kuva 1: Kuinka kauas maisemavaikutus ulottuu
(Ympäristöministeriö 2016/01, sivu 37)
Kuva 2: Kuvakulmalla voi helposti harhauttaa päättäjää
(Ympäristöministeriö 2016/01, sivu 44)
Kuva 3: Objektiivin vaikutus kuvasovitteeseen
(Ympäristöministeriö 2016/01, sivu 47)
Julkaisussa on yksi selkeä puute: voimalaksi on otettu 210 metrin korkuiset voimalat ja tuulivoimala oletetaan rakennettavaksi samalle tasolle katsojan kanssa (Ympäristöministeriö 2016/01, sivu 18).
Nyt kuitenkin suunnitellaan muutamien vuosien päästä rakennettavia voimaloita joiden koko on suurempi. Tuulivoimalaitosten koko kasvaa jatkuvasti ja nyt haetaan rakennuslupaa jo noin 240 metrisille voimaloille (Maaningan tuulivoimahanke, Kuusamo). Voimalat rakennetaan käytännössä aina ympäristöä korkeampien mäkien ja kukkuloiden päälle. Ympäristöministeriön ohjeessa on oletettu katselupaikat samalle tasolle voimaloiden perustusten kanssa.
Mikäli voimalat rakennetaan keskimäärin 80 metriä ympäristöä korkeampien mäkien päälle ja voimaloiden korkeus kasvaa 40 metriä, on voimalan pyyhkäisykorkeus 120 metriä korkeampi kuin julkaisun havainnollistuksista käy ilmi. Korkeusero katsojaan nähden onkin 320 metriä Ympäristöministeriön käyttämän 210 metrin sijaan.
Ympäristöministeriö voisi päivittää ohjeen vastaamaan tulevien vuosien kehitystä nykytilan sijaan.
Valokuvia ja videoita rakennetuista tuulivoima-alueista löydät täältä (TVKY: Valokuvia ja videoita suomalaisista tuulivoimaloista).
Linkki tähän uutiseen: http://bit.ly/1QCuAYo
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti