keskiviikko 17. elokuuta 2016

Tuulivoima tuottaa yhä vähemmän Espanjassa, Italiassa ja Portugalissa

Entiset tuulivoimateollisuuden käyttämät mallimaat kuten Espanja, Portugali ja Italia ovat kadonneet tuulivoimateollisuuden lobbareiden puheista. Syy katoamistemppuun on selvä: maissa tuulivoiman tukijärjestelmät tulivat liian kalliiksi ja julkinen valta laittoi tukirahat kiinni. Samalla asennetun tuulivoimakapasiteetin määrä on pysähtynyt näissä maissa (Kuva 1).Kuva 1: Asennetun tuulivoimakapasiteetin määrä Espanjassa,
Italiassa ja Portugalissa (BP Statistical review)

Tuulivoimateollisuuden kannalta on kuitenkin paljon pahempi ongelma, jota ei ole juurikaan uutisoitu: tuulivoimalla tuotetun sähkön määrä on laskussa Espanjassa, Italiassa ja Portugalissa (Kuva 2). Esimerkiksi Espanjassa tuulivoimalla tuotetun sähkön määrä on pudonnut peräti 4,9 TWh kahdessa vuodessa (2013-2015).


Kuva 2: Tuulivoimalla tuotetun sähkön määrä Espanjassa,
Italiassa ja Portugalissa (BP Statistical review)

Mistä tämä pudotus johtuu? Pudotus johtuu siitä, että tuulivoimalat kuluvat ja niiden kapasiteettikerroin huononee. Täsmälleen sama tuulivoimala tuottaa siis uutena enemmän sähköä kuin vanhana.

Ei siis riitä, että kerran kalliisti investoidaan tuulivoimaan. Kapasiteetti ikääntyessään tuottaa vähemmän ja vähemmän sähköä. Täytyy siis investoida jatkuvasti lisää jo siksi, että tuotetun sähkön määrä pysyisi edes samalla tasolla.

Tuulivoimaa rakennettiin 1980-luvulla kymmenien tuhansien turbiinien verran pelkästään Kaliforniaan. Tuolloin opittiin, että kun tuet loppuvat, tuulivoimalat häviävät (Daily mail). Toistaako historia itseään Espanjassa, Portugalissa ja Italiassa?

Espanjassa tuulivoiman syöttötariffi oli ennen lopettamistaan matalampi kuin Suomessa (Wikipedia).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti