perjantai 30. joulukuuta 2016

Tanska ja Ruotsi tukevat Norjan ja Suomen sähköä

Aiemmassa kirjoituksessa totesimme sähkötuontannon heittelevän jo yli 7000 MW pohjoismaissa yhden vuorokauden sisällä (TVKY). Kaikki tiedämme, että tuulivoimalla on avokätisiä tukijärjestelmiä eri maissa. Mutta mikä maa saa ja kenelle annetaan rahaa kun tuulee?

Eli kysymys on minne sähkö menee kun tuulee? Katsotaan tilastoja tarkemmin. Ruotsi ja Tanska vievät sähkön ulkomaille: Ruotsi huipussaan noin 3300 MW ja Tanska 2000 MW teholla. Suomi ja Norja tuovat samaan aikaan sähköä: Norja yli 4000 MW ja Suomi noin 3300 MW teholla:

Kuva: Sähköntuotanto Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa
ja Suomessa 17.-30.12.2016 (Elstatistik.se)

Vastaavasti sähkön hinta Nordpoolissa painui jopa negatiiviseksi Tanskassa ja muutenkin pyöritään noin 20 €/MWh tasolla:


Kuva: Sähkön hinta pohjoismaissa 24.-30.12.2016 (Nordpool.com)

Mitä tämä tarkoittaa? Tämä tarkoittaa sitä, että tanskalaiset ja ruotsalaiset tuottavat tuulisähköä yli oman tarpeen. He maksavat tuotetusta tuulisähköstä tuotantotuen. Norja puolestaan saa Tanskassa tuotetun tuulisähkön ilmaiseksi ja saa siitä jopa rahaa säätäessään vesivoimatuotantoaan alas. Samoin Suomi nautiskelee halvasta sähköstä koska tanskalaiset ja ruotsalaiset ovat maksaneet valtaosan kustannuksista omien maidensa rajojen sisäpuolella.

Jos Suomi ja Norja tuottaisivat Tanskasta ja Ruotsista tuomansa tuulisähkön itse (noin 7000 MW) Suomen 53,5 €/MWh tuulivoiman syöttötariffilla, tämä maksaisi maille 375 000 euroa tunnissa. Nyt kustannukset menevät ruotsalaisten ja tanskalaisten veronmaksajien pusseista. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti