keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Maailman suurimmat tuulivoimalat Suomeen

Tanskaa on käytetty usein vertailukohtana tuulivoiman mallimaasta. Teollisuuslobbarit kertovat, että Tanskassa on tuhansia voimaloita joten Suomeenkin mahtuu. He sopivasti unohtavat kertoa, että Suomeen rakennetaan ja haetaan rakennuslupaa maailman suurimmille tuulivoimaloille.

Tanskan tuulivoimalat on koottu yhteen kansalliseen rekisteriin, joka on saatavilla Excel-taulukkona (Linkki). Rekisteristä näkee, että Tanskan tuulivoimalat ovat Suomeen nähden pikkiriikkisiä.

Tanskassa voimaloita on käytössä yhteensä yli 6000 kappaletta. Voimaloiden keskiteho on alle 1 MW ja keskipyyhkäisykorkeus alle 90 metriä. Tanskan 6131 tuulivoimalasta vain 334 on teholtaan yli 3 MW eli noin 5% voimaloista. Suomessa on jo nyt enemmän suuria voimaloita kuin Tanskassa!

Suomeen haetaan rakennuslupaa 8 MW tuulivoimaloille (Linkki) ja pyyhkäisykorkeus on pitkälle yli 200 metriä (Linkki). Suomessa rakennuslupahakemuksissa napakorkeus on jopa 170 metriä ja roottorin siipi jopa 82 metriä siihen päälle. Yhtään 250 metriä korkeaa tuulivoimalaa ei ole rakennettu minnekään maailman kolkkaan.

Seuraavassa taulukossa Tanskan tällä hetkellä käytössä olevien tuulivoimaloiden tiedot käyttöönottovuosittain. Mukana turbiinien määrä, nimellisteho yhteensä, nimellistehon keskiarvo sekä pyyhkäisykorkeuden keskiarvo:


Vastaavasti Saksassa oli vuoden 2015 lopussa yhteensä 25 982 maatuulivoimalaa joiden yhteenlaskettu nimellisteho oli 41 652 MW (Linkki). Näin ollen Saksan maatuulivoimaloiden keskimääräinen nimellisteho on 1,7 MW. Suomeen ei rakenneta näin pieniä voimaloita.

Esimerkkejä Suomen tuulivoimahankkeista:
Tällaisia projekteja ei kukaan yritä Tanskaan tai Saksaan tarjota.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti