Tuulivoiman etujärjestöt ja lobbarit ovat pitkään väännelleet tilastoja ja saaneet kasvusta mehukkaita uutisia. Euroopassa uusiutuvan energian investointien arvo on jo romahtanut huippuvuosista (TVKY). Mutta kuinka suuri osa sähköstä ja energiakulutuksesta yhteensä on saatu muutettua tuulivoimalle?
Aloitetaan koko maailman primäärienergiankulutuksesta tältä vuosituhannelta aineistona (BP Statistical Review). Kuvassa näkyy koko energiankulutus, sähköntuotanto yhteensä, sekä pitkin nollaa hipova tuulisähkön tuotanto. Vuoteen 2015 mennessä tuulivoima kattaa noin 0,5% maailman energiantarpeesta. Energiantarpeessa on mukana sähkön lisäksi esimerkiksi öljy, kaasu ja hiili. Ikävä huomio on lisäksi se, että maailman energiankulutus on kasvanut viimeisen 15 vuoden aikana yli 50 kertaisesti sen mitä tuulivoimalla nyt tuotetaan energiaa. Maali on siis paljon kauempana kuin se oli 15 vuotta sitten.
Maailman energiakulutus ja tuulivoiman osuus
2000 - 2015 (BP Statistical Review)
Verrattaessa sähköntuotannon ja tuulella tuotetun sähkön määrää koko maailmassa tuulivoiman punaisella piirretyn käyrän voi juuri ja juuri havaita irtaantuvan nollasta: tuulivoimalla tuotetaan reilu 3% maailman sähköstä. Asiaa huonontaa se, että sähköntuotanto on kasvanut viimeisen 15 vuoden aikana yli 10 kertaa enemmän kuin mitä tuulivoimalla nyt yhteensä tuotetaan. Myös sähkön osalta maali on karannut kauemmaksi 15 vuodessa.
Sähköntuotanto ja tuulisähköntuotanto Maailmassa
2000 - 2015 (BP Statistical Review)
Jos katsotaan vain Euroopan ja Euraasian sähköntuotantoa niin tuulivoiman osuus sähköntuotannosta on noin 6% luokkaa. Ei lisätä tähän kuvaan koko primäärienergian kulutusta, koska se masentaisi tuulivoiman kannattajat lopullisesti.
Sähköntuotanto ja tuulisähköntuotanto Euroopassa
ja Euraasiassa 2000 - 2015 (BP Statistical Review)
Tuulivoimalla ei ole rakentamisbuumista huolimatta saavutettu merkittävää osuutta sähköntuotannosta koko energiankulutuksesta puhumattakaan.
Tuoreiden tutkimusten mukaan tilanne jää pysyväksi: hiilidioksidipäästöjen hallinnassa tuulivoimalla ei tule olemaan merkittävää roolia.
Kun kerran kirjoitukseeni tuolla viitataan, niin huomauttaisin, että siinä käsitelty Hansenin et al. tutkimus ei suinkaan "todista" että tuulivoima tai aurinkovoima tulevat hyytymään hyvin alhaiselle tasolle. Tämä on kyllä valitettavan mahdollista, mutta ei missään nimessä varmaa, ja pitäisin tutkimuksessa esitettyä 1,8 TW tuotantotehoa jonkinlaisena alaraja-arviona _jos mitään muutoksia nykyiseen politiikkaan ei tulla tekemään._
VastaaPoistaTilanne on tosiaan se, että nyt tarvitaan vähän kaikkea vähäpäästöistä energiantuotantoa - ikävä kyllä myös ratkaisuja, jotka eivät kaikkia tule miellyttämään. Nämä pitäisi kyllä rakentaa mahdollisuuksien mukaan ihmisten huolet huomioonottaen, siinä olette oikeassa, mutta yleisesti ottaen en todellakaan jaa yhdistyksenne näkemyksiä uusiutuvista.
Kiitos kommentista!
VastaaPoistaSuomessa sekä tuulivoiman etujärjestöt, että heihin läheisesti kytkeytyvät itseään ympäristöjärjestöiksi markkinoivat tahot, ovat useamman vuosikymmenen markkinoineet tuulivoimaa keskeisenä ratkaisuna hiilidioksidipäästöjen hallintaan. Olet varmasti nähnyt näitä harpilla piirrettyjä ennusteita. Samat tahot ovat samaan aikaan jarruttaneet muita hiilidioksipäästöiltään vähäisiä energiatuotantotapoja.
Samojen vuosikymmenten aikana on jatkuvalla syötöllä revitelty huimia kasvuotsikoita tuulivoimaan liittyen. Suomessa kuntatasolla tuulivoimaa ajavat markkinoivat tuulivoimaa surutta ratkaisuna kasvihuonepäästöihin.
Kirjoituksemme tarkoitus on palauttaa mittaluokka kohdalleen: tuulivoima on vieläkin marginaalinen energiamuoto vähitellen hyytyvästä buumista huolimatta. Viimeisen 15 vuoden aikana energiakulutus on kasvanut huimasti ja tuulivoima ei ole saavuttanut merkittävää asemaa. Epäsuhta ennusteiden, otsikoiden ja kovan todellisuuden välillä on suuri.
Tulevaisuuden ennakoinnissa mikään ei ole varmaa, mutta näyttää erittäin todennäköiseltä, että tuulivoimasta ei ole lähivuosikymmeninä relevantiksi ratkaisuksi kasvihuonekaasujen hallintaan. Eli ei nyt eikä tulevaisuudessa.
Suomessa aktiivisia keskustelijoita tuulivoimaan liittyen ovat yhdistyksemme (TVKY) lisäksi esimerkiksi Greenpeace, suurteollisuuden etujärjestö Suomen tuulivoimayhdistys (STY) sekä Vihreä puolue. Nämä tahot ajavat tuulivoimateollisuuden etua kyseenalaisin argumentein ja keinoin samalla jarruttaen monia muita vaihtoehtoja.
Tuulivoima on yksi tapa tuottaa energiaa eikä yhdistyksemme vastusta sitä kategorisesti. Hankkeet tulee suunnitella huolella ja avokätiset tukijärjestelmät lopettaa. Ihmisiä tulee kuunnella, luonto ottaa huomioon ja prosessit viedä demokraattisesti lävitse.
Olemme debatissa yksi osapuoli ja tekstimme heijastelevat sitä argumentointia, jota teollisuus ja muut tuulivoimaa kuntiin ajavat tahot osaltaan suoltavat.