sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Tuulivoimainvestoinnit mätänevät käsiin

Tuulivoimatekniikka kehittyy nopeasti ja muutaman vuoden kuluttua nyt tehdyt investoinnit ovat mädäntymässä käsiin kilpailukyvyttöminä. Suomen kannattaa odottaa muutama vuosi tekniikan kehittymistä. Ei kannata tukea tekniikkaa, jonka parasta ennen päivämäärä menee umpeen nopeasti.

Tuulivoimaan investoivien kannalta tekniikan kehitys on ongelma. Vuonna 2009 tuulivoiman yritystuki lasketiin sen perusteella (TEM, TEM), että tuulivoimala tuottaa 2400 tuntia vuodessa sähköä. Nyt Tuuliwatti puhuu jo 4000 tunnin vuosituotannosta (Kauppalehti) ja Suomen markkinoiden suurin turbiinitoimittaja lupailee yhä korkeampia vuosituotantoja (Windpowermontly). Voi sanoa, että tuulivoimaloiden vuosituotanto on kohta tuplautunut siitä mitä se oli,
 kun yritystuet päätettiin.

On sanomattakin selvää, että jos uusi voimala tuottaa kaksi kertaa vanhaa enemmän sähköä, se tekee vanhat voimalat kilpailukyvyttömiksi. Tämä johtaa siihen, että tukijakson päättyessä vanha voimala on markkinoilla täysin kilpailukyvytön. On hyvä kysymys kannattaako tuulivoimaloita edes ylläpitää.

Sama ongelma näkyy nyt Ruotsissa (TVKY) kun vanhat tuulivoimalat ovat suurissa ongelmissa. Uudet tuulivoimalat tekevät vanhoista kannattamattomia. Sama kohtalo iskee Saksaan sitä mukaa kuin vanhat tuet siellä päättyvät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti