maanantai 28. marraskuuta 2016

TEM sähkön hinta ei tästä maailmasta - tukijärjestelmän kustannusarvio vailla pohjaa

Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee uutta tuulivoiman tukijärjestelmää (TVKY). Ministeriö on arvannut sähkön hinnan nousevan rajusti ollen esimerkiksi vuonna 2025 noin 55 - 60 €/MWh (TEM).

Ministeriön hintaennuste ei ole tästä maailmasta. Markkinat ennakoivat sähkön hinnan olevan alle puolet ministeriön lukemista (TVKY).

Vastaavalla tavalla sama ministeriö möhli sähkön hintaennusteet vuonna 2011 jolloin se ennakoi sähkön hinnan säilyvän 45 - 50 €/MWh tasolla (SA.31107 (2011/N)). Todellisuudessa toteuma on ollut viime vuosina noin 30 €/MWh tasolla (Energiavirasto). Virhe sähkön hintaennusteessa on nostanut aiemman syöttötariffin kustannukset moninkertaisiksi.

Kuva: Energiastrategia (TEM)

Tuulivoima-kansalaisyhdistys ei ole löytänyt Suomesta yhtään sähköalan analyytikkoa, joka allekirjoittaisi TEM:in sähkön hintaennusteet. Ennuste on laadittu jotta tukijärjestelmän kustannukset näyttäisivät matalammilta kuin todellisuus tulee olemaan.

Mikäli uskot TEM:in sähkön hintaennusteeseen niin kannattaa sijoittaa kaikki rahat sähköfutuureihin. Saat yli sadan prosentin tuoton muutamassa vuodessa. Jos jaksat odottaa 2025 asti, saat yli 200% tuoton.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti