torstai 15. syyskuuta 2016

Megatuuli Megasekoilee

Megatuuli Oy:n Seppo Savolainen on möhlinyt oikein kunnolla. Savolainen levitteli lehdistöön tuulivoimaan liittyviä laskelmiaan, jotka eivät kestä päivänvaloa (Taloussanomat). Sanotaan, että kun savolainen puhuu, vastuu siirtyy kuulijalle. Näin se näyttää olevan myös Savolaisen kohdalla.

Kuva: Seppo Savolainen - Megatuuli

Laskelmassaan Seppo Savolainen väittää, että tuulivoiman syöttötariffi on säästänyt sähkönkuluttajalta kaksi miljardia euroa vuodessa. Savolainen on laskelmissaan olettanut, että sähkön hinta ilman Suomessa tuotettua tuulivoimaa olisi 65 €/MWh. Sellaiseen lukuun ei Savolaisen lisäksi Suomessa taida uskoa kukaan.

Nordpool pörssisähkön keskiarvo viimeisen 10 vuoden ajalta on alle 38 €/MWh (Riku Merikoski). Viime vuonna Suomen tuulivoima tuotti maamme energiatarpeesta 0,5% noin 143 miljoonan euron kustannuksella (TVKY).

Savolainen myös sotkee pahemman kerran tuulivoimaurakan hetkellisen työllistävän vaikutuksen jopa 2030-luvulle jatkuviin juokseviin syöttötariffitukiin. Realistisen kuvan työllistävästä vaikutuksesta saa soittamalla esimerkiksi Ilmajoen kuntaan tai lukemalla Yleisradion jutun aiheesta (Yleisradio).

Kuva: Suomalaisten osuus tuulivoimahankkeessa: betonikakku metsään

Suomen tuulivoimahankkeissa kotimaisuusaste on noin 20% (TVKY). Arvoketjussa olemme alimmassa mahdollisessa kohdassa eli tilaamme voimalan avaimet käteen periaatteella ulkomailta. Suomalaisten osuudeksi jää lähinnä luonnon myllääminen kaivinkoneilla ja rekoilla (Valokuvia).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti