perjantai 27. tammikuuta 2017

Ruotsin tuulivoimarakentaminen hyytymässä

Ruotsin tuulivoiman tilasta on kirjoitettu hiljattain paljon (Savon Sanomat). Ruotsissa vuonna 2006-2012 rakennetut tuulivoima-alueet tekevät tällä hetkellä tappiota noin 17 €/MWh (SVD).

Kerroimme Ruotsin pudonneesta tuulivoiman tuotantomääristä aiemmin (TVKY) ja kerroimme myös että Ruotsin tuulivoiman tukijärjestelmä on kriisissä (TVKY). Energia-asioissa ja etenkin tuulivoimassa lobbarit kikkailevat numeroilla ja saavat yllättävän usein toimittajat kirjoittamaan harhaanjohtavia juttuja.
Ruotsin tilanne on pahempi kuin Savon sanomien jutusta saattaa saada käsityksen. Itse tuulivoimalla tuotetun sähkön määrä putosi tosiaan Ruotsissa eli vuonna 2016 tuulivoimalla tuotettiin vähemmän sähköä kuin vuonna 2015.

Tuotettua energiaa surkeammalta näyttää tuulivoimarakentamisen kehitys Ruotsissa. Rakentamisessa viitataan nimellistehoon (MW) kun tuotetussa energiassa energiayksikköön (MWh). Uuden tuulivoiman rakentaminen putoamassa Ruotsissa lähes nollaan tänä vuonna (WWEA), (Vindstat), (Windpower), (Svensk Vindenergi).

Kuva: Ruotsin tuulivoimarakentaminen 2016 (Svensk Vindenergi)

Kuva: Tuulivoimarakentaminen eri maissa 2016/H1  (WWEA)

Savon sanomien juttuun on lipsahtanut vanhaa tietoa myös Tanskan tilanteesta:
  • "Ruotsin tuulisähkötuotanto ohitti jopa Tanskan tuotantomäärän, mutta Tanskan aikeet rakentaa neljä valtavaa merituulivoimala-aluetta vie Tanskan johtoon. Käytännössä kaikki Ruotsin tuottama tuulisähkö menee vientiin. (Savon Sanomat)
Tanska on ahkerasti perunut mainittuja merituulivoimahankkeitaan (HS). Valitettavasti myös Helsingin Sanomien jutussa on asiavirhe:
  • "Tanskassa tuulivoiman osuus energiantuotannosta on yli 40 prosenttia, mikä on enemmän kuin missään muualla maailmassa. Hallituksen tavoitteena on ollut nostaa osuus 50 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä." (HS)
Tanskassa tuulivoiman osuus energiatuotannosta ei ole yli 40 prosenttia vaan oikea lukema on noin 18% (LaskutoimitusBP Statistical Review). Mainittu 40 prosenttia viittaa Tanskassa energiatuotannon pelkkään sähkön osuuteen.


    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti