sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Tuuli- ja aurinkoenergian työllistävyys yhdysvalloissa

Sosiaalisessa mediassa on jaettu juttua, jonka mukaan aurinkoenergia työllistää enemmän kuin fossiiliset polttoaineet (Forbes). Väite pohjautuu pelkän sähköntuotannon osaan (DoE).

Suurempi ongelma aurinkoenergia-alan työpaikoissa on se, että niistä pääosa on myynnissä, projektien asennuksissa ja hankekehityksessä kuten alla olevasta kuvasta näkyy. Tällaiset työpaikat katoavat kun lisärakentaminen pysähtyy - kuten kävi Briteissä (Guardian).

Kuva: Aurinkoenergia-alan työllisyyden muutokset USA:ssa (DoE, s. 37)

Lisäksi suurin osa aurinkoenergia-alan työpaikoista liittyy pieniin hajautettuihin asennuksiin, vaikka nämä tuottavat selvästi pienemmän osan sähköenergiasta kuin suuremmat aurinkoenergiahankkeet (DoE, s. 37). Hajautettu energiatuotanto on siis tehoton ja asennukset vaativat paljon työtä.
Kuva: Aurinkoenergia-alan työpaikkojen jakauma (DoE, s. 38)

Tuulivoima-alan työpaikoista suurin osa tällä hetkellä rakennushankkeissa (37,2%) ja tuulivoimaloiden valmistuksessa (29%). Suomessa ei ole yhtään turbiinivalmistajaa ja siitä syystä Suomeen ostettavien turbiinien kotimaisuusaste on lähellä nollaa.

Kuva: Tuulivoima-alan työpaikkojen jakauma (DoE, s. 39)

Tuulivoima- ja aurinkoenergia-alan työpaikat ovat pääosin kaivoon kannettua vettä. Kun tuet loppuvat, suurin osa näistä työpaikoista katoaa nopeasti (Guardian).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti